středa 3. dubna 2013

Tichý Mojžíš

Podle některých výkladů nebyl Mojžíš nijak upovídaný a ambiciózní typ člověka, natož, který by hovořil k davům.

Naopak podle dnešních standardů byl výrazně plachý, při mluvení koktal a sám se domníval, že se špatně vyjadřuje.

Kniha Numeri ho popisuje takto: „Mojžíš však byl nejpokornější ze všech lidí, kteří byli na zemi.“

Když se před ním poprvé objevil Bůh v podobě hořícího keře, pracoval Mojžíš jako pasák ovcí pro svého tchána. Nebyl ani natolik ctižádostivý, aby měl vlastní ovce. Když Bůh odhalil Mojžíšovi roli osvoboditele Židů, Mojžíš se polekal a začal se vymlouvat: „Pošli někoho jiného, kdo jsem já, abych šel k faraónovi, mám neobratná ústa i jazyk.“

Bůh o tom nechtěl ani slyšet, protože dobře věděl, že Mojžíš je tím pravým člověkem. Do dvojice mu dal extrovertního bratra Árona. Mojžíš souhlasil. Tak se stal Mojžíš takovým Cyranem z Bergeraku, stal se tím, kdo píše v zákulisí pro svého bratra Árona, který se stával veřejnou tváří.

Bůh řekl: „On bude mluvit k lidu za tebe, on bude tobě ústy a ty jemu bohem.“

Tak vyvedl v doprovodu Árona Mojžíš svůj lid z Egypta, čtyřicet let se o ně na poušti staral a přinesl z hory Sinaj Desatero přikázání.

To vše dokázal s pomocí sil, které bývají běžně spojovány s introverzí – vyšplhal na horu, aby zde hledal moudrost, a pečlivě zapsal na dvě kamenné desky vše, co se zde dozvěděl.

Míváme sklony popisovat Mojžíše podle klasického filmového díla Desatero přikázání. Chvastoun, který mluví sám, bez pomoci Árona. Neptáme se, proč si Bůh zvolil jako svého proroka koktavého muže, co má strach mluvit na veřejnosti. Ale měli bychom.

Kniha Exodus je na vysvětlení skoupá, ale její příběhy napovídají, že introverze je jako jin vůči jangu extraverze, že médium není vždy totožné se sdělením a že lidé šli za Mojžíšem, protože jeho slova byla uvážlivá, nikoliv proto, že by je uměl dobře podat.

Jestliže Mojžíš mluvil prostřednictvím bratra Árona, další dnešní typ introvertního vůdce se vyjadřuje pomocí internetu.

Vynikající autor Malcolm Gladwell vysvětluje vliv spojovatelů, kteří mají mimořádný dar, aby dokázali spojit svět. Obecně si pod spojovatele představujeme povídavého, společenského, přímo okouzlujícího extroverta, který velmi lehce navazuje vztahy a lidi sbírá jako známky, jsou tu ale skromní, tiší a přemýšliví lidé, které najdete pravděpodobně zahloubané do nějaké knihy. Přesto i ti spojují lidi navzájem. Jak to dělají?

Bylo by škoda prozradit všechno. Nejlepší je přečíst si celou knihu Ticho. To nejlepší, co jsem za poslední dobu četla a mě, jako velkého introverta, hodně potěšila. Potěšila i v tom smyslu, že introvert je prostě také člověk. Doporučuji křesťanům, doporučuji všem.

Kniha Ticho, překlad z originálu Quiet: The Power of Introverts in a Wrold That Can´t Stop Talking, autorka Susan Cainová


Další články autora
Ticho a tiché rozhovory
Bude líp 
Diety a módní vlivy